به گزارش مشرق، روزنامه لبنانی «الاخبار» در یادداشتی با عنوان «توافق آمریکا و عربستان: فروپاشی لبنان بهتر است» تشدید اعتراضات خیابانی و خشونتهای همه جانبه در لبنان را نقشه مشترک ریاض-واشنگتن برای سقوط لبنان توصیف کرد.
بیشتر بخوانید:
تنش در لبنان در روز رأی اعتماد به دولت
در این یادداشت آمده است: تصمیم آمریکا برای اینکه لبنان را رها کند تا فروپاشد در دست اجراست. سعودیها هم به همین ایده ملحق شدهاند. آنها در این قضیه از آمریکاییها هم هیجانیتر برخورد میکنند. موضع فرانسه هم در وضعیتی دشوار است نه میخواهد مقابل واشنگتن و ریاض باشد و نه اصلا قادر است که بخواهد خود را به عنوان بازیگری بر لبنان تحمیل کند که بتوان به آن اتکا کرد اما دیگر طرفهای منطقه هم که در سراسیمگی شدید به سر میبرند. شدت تنش داخلی در لبنان بالا گرفته و گروههای سیاسی در ایجاد ساختاری جدید برای مدیریت همه بحرانها ناکامند.
روزنامه الاخبار با بیان اینکه جلسه امروز پارلمان لبنان را برای رای اعتماد به کابینه دیاب هرگز مشکل را حل نمیکند، گفت: «نه جنبش اعتراضی لبنان قادر به براندازی حکومت در لبنان است و نه احزاب برجسته میتوانند راه حلی ارائه دهند که مردم را راضی کند و روند فروپاشی ادامه دارد و شکست اجتماعی روانی و معیشتی که اکثریت مردم را دچار کرده است، ادامه دارد و از آنجایی که ظواهر امر نشان میدهد، نیروهای جدیدی در کشور نیستند که بتوانند برنامهای را وضع کنند که با محاسبات بازیگران بزرگ در لبنان و خارج آن تداخلی نداشته باشد از همین رو احتمال اوج گرفتن بیشترخشم مردمی هم وجود دارد».
ناگهان تصمیم گرفته می شود که سفر یک مقام ارشد آمریکایی به بیروت که برای آن برنامه ریزی شده بود به تعویق افتد یا لغو شود. این اتفاق بر اساس توصیههایی (بخشی از آن از داخل لبنان) صورت گرفته مبنی بر اینکه آمریکا منتظر تحولات بیشتر در لبنان باشد یعنی اعتراضات بار دیگر شدت بگیرد و کمپینهای پیاپی تحت عنوان سرنگونی دولت جدید کلید بخورد و سطح مطالبه مردم تا سرنگونی رئیس جمهور و رئیس پارلمان پیش برود.
قرار بود در سفر مقام آمریکایی به لبنان در راستای تحمیل سهم لبنان از معامله قرن، دولت لبنان، تحت فشار قرار گیرد تا گامهایی رسمی برای بهبود وضعیت معیشتی و سکونت آوارگان فلسطین برداشته و قوانینی که آنها را از حقوق مدنی عادی منع میکند لغو کرده و با برچیدن اردوگاهها هر گونه وضعیت امنیتی و نظامی خاص برای آنها بردارد.
الاخبار نوشت: آمریکاییها میخواهند این پیام آشکار را برسانند که مشکل لبنان با سوریه ادامه دارد و لبنان نمیتواند هیچ گامی برای عادی سازی با دولت سوریه بردارد. آمریکا همچنین میخواهد با تمرکز بر پرونده آوارگان سوری این گونه نشان دهد که لبنان مسئول هر گونه فاجعهای است که بر سر آوارگانی که به سوریه بازمیگردند، خواهد آمد. از همین رو آمریکا از لبنان میخواهد بازگشت سوریها به کشورشان را متوقف کند و با رسیدگی به وضعیت اقامت آنها در لبنان برایشان فرصت کار و آموزش فراهم کند.
آمریکاییها همچنین تاکید میکنند که مشکل اصلی لبنان با وجود مقاومت و سلاح آن در ارتباط است و اگر ارتش لبنان نخواهد برای کنار گذاشتن آن(سلاح مقومت) کاری کند غرب در هر عملیاتی که زیرساختهای موشکی مقاومت در لبنان در کنار اسرائیل خواهد بود و اینکه دولت لبنان باید جلوی فعالیت حزب الله در خارج لبنان را به هر طریقی بگیرد.
واشنگتن میخواهد این گونه القا کند که وضعیت اقتصادی لبنان به اندازه تعهد لبنان به شروط واضح کشورهای اعانه دهنده و توصیههای نهادهای مالی و پولی دنیا قابل درمان است و اینکه لبنان باید در اداره کشور سرسپرده دنیا باشد و دنیا بر مسائل اساسی آن از جمله پرونده نفت و گاز آن نظارت داشته باشد.
الاخبار با بیان اینکه اقدامات آمریکا فقط محدود به پیامهای هشدار نخواهد بود بلکه به نظر میرسد که یک گروه غیر ضعیف در واشنگتن به دنبال گزینه افزایش سطح فشار بر لبنان است، نوشت: اگر «دیوید هیل» معاون وزیر خارجه آمریکا نماینده جریانی است که درباره هر گونه اقدامی که همه لبنان را در قبضه قدرت حزب الله قرار میدهد هشدار داده است، «دیوید شنکر» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک منحصراً به دنبال این است که چگونه مانع از این شود که کسی بخواهد لبنان را از نظر سیاسی ، اقتصادی و اقتصادی آرام کند. بنابراین شاید مناسب باشد که برخی واقعیتها را در این باره ارائه دهیم.
الاخبار با بیان اینکه شنکر در سفرهای اخیر خود به لبنان دیدگاههایی را شنیده که میگوید طبقه سیاسی متحد آمریکا در لبنان دیگر برای ایفای نقش محوری مناسب نیست، آورده است: طبقه همپیمان آمریکا به شنکر گفته که کسانی که بخواهند طبقه ضد آمریکایی را سرنگون کنند باید خودشان قربانی شوند.
این روزنامه ادامه داد: «بر اساس منطق فوق الذکر براندازی در لبنان احتمالا دیگر به شکل انزوای سنتی نیست بلکه از طریق اقدام به ایجاد یک نظام جدید از رهبران سیاسی است. به گونهای که برخی شخصیتهای مدنی از دایره وفاداران به مراجع و گروههای برجسته در قدرت خارج میشوند و به سمت نامعلومی گرایش پیدا میکنند چیزی که درباره برخی اعضای فراکسیون جریان ملی آزاد رخ داده است و به دنبال استعفای «نعمت افرام» از این فراکسیون تلاش برای خروج دیگر نمایندگان از آن ادامه دارد و حتی تلاش میشود رهبران این جریان هم از آن جدا شده و استعفا دهند».
الاخباربا بیان اینکه شنکر مبارزه با فساد را ترفند مناسبی برای خلاصی از شخصیتها و تاجرانی میداند که به منافع آمریکا خدمت نمیکنند، گفت: «از همین رو شنکر به رغم مخالفتهای دیوید هیل تصمیمی را در وزارت خارجه آمریکا اتخاذ کرده درباره اینکه هیئتهایی حقیقت یاب مامور رسیدگیبه وضعیت شماری از شخصیتهای لبنانی و عربی فعال در لبنان شود و اینکه وضعیت مالی آنها و روابطشان با برخی سیاسیون مورد بررسی قرار گیرد و همه برنامههای مربوط به حمایت مالی خارجی از لبنان تا زمان پایان یافتن این تحقیقها به حال تعلیق درآید».
در ادامه یادداشت آمده است: از همین رو وزارت خارجه آمریکا از طریق رایزنی با وزارت خزانهداری آمریکا تیم ویژهای را مامور کرد به لبنان و پایتختهای عربی و اروپایی روند و پروندههای تعداد نه چندان اندکی از تجار، سیاستمداران، بانکیها و حقوقدانان لبنانی را شروع به بررسی قرار دهند که واشنگتن معتقدند آنها مانع دسترسی به مراجع سیاسی بزرگی به منظور محکوم کردن آنها به اتهام فساد میشوند اما مسئله قابل توجه اینکه لیست نخست شنگر خالی از هر شخصیت شناخته شده به وفاداری سیاسی به حزب الله است و این پیش نویس شامل اسامی افرادی از مسیحیان، سنیها و دروزیهاست.
به نوشته الاخبار، اما اطلاعات رسیده از واشگنتن حاکی است که آمریکا به سرنخ هایی که متهمان فساد را به «جبران باسیل» رئیس جریان ملی آزاد (متحد حزب الله که از اصلی ترین اهداف براندازی است)مرتبط کند هنوز پیدا نشده است در حالی که در کمال تعجب سرنخ هایی از ارتباط متهمان فساد با مراجع دیگری نظیر سعد الحریری، ولید جنبلاط، سلیمان فرنجیه و مجمع بانکهای لبنان پیدا شده است.
الاخبار آورده است: در این شرایط به نظر میرسد طرفهای لبنانی که با پروژه آمریکا همکاری میکنند با عربستان هماهنگتر هستند، زیرا دسته حامی ولیعهد سعودی این اصل را مطرح میکند که تا وقتی که لبنان تسلیم نشود و اجازه ندهد که حزب الله از حیات سیاسی داخلی لبنان حذف شده سلاح آن را ضبط کنند و رابطه آن را با منطقه قطع شود، عربستان برای نجات لبنان وارد عمل نخواهد شد.
به نوشته الاخبار آنها تصور میکنند که مطالبات جنبش اعتراضی به خصوص سرنگونی پارلمان و رئیس جمهور به نفعشان تمام میشود و از همین رو برخی از آنها نظیر «القوات اللبنانیه»(حزب نیروهای لبنانی به رهبری سمیر جعجع) خود را شریک اعتراضات نشان میدهند و در درگیریهای شمال لبنان هم دخالت کردهاند.
در پایان این یادداشت آمده است: «از همین رو انتظار میرود که لبنانیها در مقطع پیش رو حرفهای منفی بیشتری از دولت حسن دیاب و وزرای آن بشنوند و تلاشهای جدی برای تشدید و گسترش اقدامات اعتراضات در نقاط مختلف علیه قدرتهای اجرایی، قضایی و امنیتی صورت گیرد. ممکن است دیری نپاید که احزاب بنیانگذار ۱۴ مارس گفتمان انقلاب را بنویسند اگرچه گروههای جدی در جنبش اعتراضی مانع مصادره اعتراضات مردمی توسط آنها میشوند و خدا بهتر میداند که این گروهها به چه جریانی اتکا خواهند کرد».
معترضان لبنانی در واکنش به برنامه پارلمان لبنان برای دادن رای اعتماد به دولت جدید از صبح امروز در میدانهای الشهدا و ریاض الصلح در مرکز بیروت و نزدیک ساختمان پارلمان تجمع کردند.
معترضان خواهان برگزاری انتخابات زودهنگام هستند و معتقدند پارلمان با آغاز اعتراضات مردمی در ۲۵ مهر ماه ۹۸ و سقوط دولت سعد الحریری مشروعیت خود را از دست داده است.
این معترضان ادعا میکنند که کابینه حسن دیاب مامور تشکیل کابینه لبنان هم غیرحزبی و فن سالار نیست نبوده و مطالبات مردم لبنان را محقق نمیکنند.
اعتراضات اقشار مختلف جامعه لبنان از ۲۵ مهر ماه تاکنون با مطالبه اصلاح ساختار سیاسی، کاهش مالیات و مبارزه با فساد مسئولین، رفع گرانی و بیکاری ادامه دارد.